Mobil weboldal néhány kattintással

Mobil webdesign

2012-ben megnőtt a mobiltelefonról internetezők száma, gondolkodtál már rajta, hogy honlapod, hogyan jelenik meg az okostelefonokon? Ha nincs energiád és szakmai tudásod egy mobilra optimalizált weblap készítéséhez, akkor számodra a dudamobile nyújt nagyszerű megoldást.

A gs.statcounter.com statisztikái szerint a mobiltelefonokról internetezők száma az utóbbi 1 év alatt közel megduplázódott. 2011 decemberében 7% körüli értékhez képest, idén már 13% körüli számot mutat a felmérés. Mit is jelent ez?

Az okostelefonok és a táblagépek rohamos elterjedése miatt egyre többen böngésznek kisebb képernyőkön, egyre többen látogatják meg honlapjainkat mobilkészülékekről. Mindez azt jelenti, hogy mielőtt elkészítjük weblapunkat, vagy éppenséggel már van egy weboldalunk gondolnunk kell a kisebb képernyő felbontásokra is. Mit lehet ilyenkor tenni?

Alapjában véve, ha a weboldalunkat a megfelelő szabványok szerint készítjük el, betartjuk a HTML és a CSS szabványokat, akkor a mobil böngészők ugyanazt a kinézetet eredményezik, mint az asztali társaik. A probléma az, hogy kisebb 3-4 colos képernyőkön, a képek, szövegek, honlapunk elemei kisebb méretben látszódnak, ha olvasni szeretnénk, vagy képeket megnézni, akkor zoomolnunk kell, ami nehézkes lehet egy hírportálon egymás utáni hírek olvasása közben. Ezért jött létre kétfajta nézetmód is, weboldalunkat responsive webdesign segítségével hozzuk létre (gyakorlatilag képernyő felbontáshoz alkalmazkodó, úgynevezett nyúlós design), vagy pedig egyedi mobil weboldalt, ami kinézetileg teljesen eltérhet a PC-s verziótól. Az utóbbi megoldásnál segít nekünk a dudamobile.com.

Már 5 perc alatt létre lehet hozni egy mobil verziót a már létező weblapunkról. Egyszerű a történet: megadjuk honlapunk domain címét a dudamobile kezdőlapján. Ezután elkezdődik az elemzés, felismeri a színeket, navigációs részeket, majd felépíti a HTML és CSS részt.

Amikor elkészült az automatikus rész, akkor első lépésben kiválaszthatjuk a mobil sablont. Lehetőségünk van listás, mátrixos, kinyíló menüre. Kiválaszthatjuk a színsémát, amiből felépül majd mobil weboldalunk. Következő lépésben a honlapunk elemeit szerkeszthetjük. Alakíthatunk a fejlécen, a navigációs menün módosíthatunk, kitörölhetünk elemeket.

Harmadikként a csomagot választhatjuk ki, mivel egy ilyen professzionális szolgáltatásért, hogy minden funkcióját használjuk, fizetnünk kell. Azonban a Basic ingyenes csomag is megfelelő lehetőséget nyújt számunkra. A két csomag összehasonlítása:

Basic:

 • Ingyenes csomag
 • Hirdetésekkel együtt használható
 • Közösségi támogatás
 • Alap navigáció
 • dudamobile.com/site/yourcompany címen lehet elérni

Prémium:

 • 9 dollár havonta
 • Hirdetésmentesség
 • Click to Call és Mobile Maps
 • Korlátlan technikai support
 • m.domain.hu címen el lehet érni

Végezetül, mit lehet létrehozni 5 perc alatt:

www.sitebuilding.hu -> http://mobile.dudamobile.com/site/sitebuilding_hu

www.bksc.hu -> http://mobile.dudamobile.com/site/bksc

Úgy gondolom érdemes kipróbálni, főleg ha nem szeretnél időt eltölteni saját fejlesztésű mobil verzióval. Várom a hozzászólásokat a dudamobile-al, vagy a mobil weboldalakkal kapcsolatban.

Egy hozzászólás Mobil weboldal néhány kattintással

 • István  írta:

  Érdekes cikk, már több oldalon is olvastam a dudemobile-ról, de már hazánkban is megtalálhatóak mobilosítási szolgáltatások mint pl. http://mobilositas.hu. A lehetőségek hasonlóan mint a dudemobile-nál de még egyedi fejlesztésekre is vannak lehetőségek, szerintem érdemes kipróbálni.

Szólj hozzá!

A következő html tagek használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>