IE régi verzióinak megújítása

weblap szerkesztés html5-el és css3-al Internet Explorerben

Előfordult már, hogy honlap készítés során a böngészőkben nem használhattál bizonyos elemeket? Ez a cikk egy olyan technikát mutat be, amivel az Internet Explorer 6-os, 7-es, 8-as illetve 9-es verzióit turbózhatjuk fel a legújabb HTML, CSS és Javascript használatával. Bemutatjuk a Google Chrome Frame plugint!

Bizonyára a fejlesztők között kevesen használják a bevezetőben említett böngészőket, viszont az ügyfelek gyakran még a legrégebbi IE6-os verziónál ragadtak le, de az Internet Explorer 7-es verzióját is még van aki használja. Az újabbnak számító 8-as és 9-es verziókkal pedig széles körben böngészik az internetet. A Microsoft Explorerje napjainkban is nagy részt tudhat magáénak a böngészők versenyében, annak ellenére, hogy a legmodernebb technológiákat, mint például a HTML5 vagy CSS3, nem igazán támogatják. A Google ennek megoldására nyújt segítséget a Google Chrome Frame kiegészítővel.

A Google Chrome Frame egy ingyenes kiegészítő az Internet Explorerhez, segítségével néhány speciális webalkalmazás további funkciókat és jobb teljesítményt biztosít az Ön számára. A plugin-t használó webhelyek gyorsabbá vállnak úgy, hogy a működésben semmit sem vesznek észre.

Érdemes ellátogatni a kiegészítő hivatalos oldalára a www.google.com/chromeframe címre. Ha Chrome vagy Firefox böngészőben nézzük, akkor a következő üzenet olvasható a letöltés helyett: “Sajnos a Google Chrome Frame csak az Internet Explorer 6-os, 7-es, 8-as és 9-es verziójához érhető el Windows 7 / Vista / XP SP2 vagy újabb operációs rendszerekre.”

Ha viszont Internet Explorerben nyitjuk meg, akkor már elérhetővé válik a letöltés. Kattintás után az Általános Szerződési Feltételeket kiválasztva telepíthetjük a plugint. Segíthetünk a fejlesztésben az opcionális paraméter kiválasztásával. A telepítés következő lépésében egy új ablakban jelenik meg egy kérdés: Szeretné futtatni ezt az alkalmazást? Név: Google Telepítő, Forrás: dl.google.com. Kattintsunk a Futtatás gombra. Ekkor elindul a letöltés. Miután elkészült a Windows még engedélyt kér a futtatásra, ami engedélyezés után elindítja a Google Chrome Frame Telepítőt. Sikeres telepítés után egy ablakban zöld pipával kapunk visszajelzést, hogy minden rendben zajlott.

Miután elkezdtük használni az újdonsült böngészőnket, kipróbálhatjuk bármelyik HTML5 elemet, vagy CSS3 formázást.

A Google csapata arra is gondolt, hogy a weboldal készítők a látogató számára felajánlást küldhessenek a Chrome Frame telepítéséről. Ezt a következőképpen lehet elérni.

1. Első lépésben a honlapunk fejlécéhez egy meta taget kell illeszteni:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content=" chrome=1" />

2. Lépésben az értesítést kell hozzáadnunk weblapunkhoz:

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/chrome-frame/1/CFInstall.min.js"></script><script type="text/javascript">// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
window.onload = function(){
   CFInstall.check({
     mode: "overlay",
     destination: "http://www.yourdomain.com"
   }); 
};
// ]]></script>

Remélem hasznos kiegészítőt sikerült bemutatnom és bízom benne, hogy egyre többen fogják feltelepíteni, ha már a régi öreg böngészőknél maradtak.

 

Szólj hozzá!

A következő html tagek használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>